04-04-2017 - Art Breda vanaf 2017 weg van Chasséveld

Het enige evenement op het Chasséveld dat geen geluidsoverlast produceerde, was Kunst- en Antiekbeurs Art Breda. Geheel in lijn met de gemeentelijke ambitie om het aantal festivals met een hoog geluidsvolume op het Chasséveld uit te breiden, zal Art Breda vanaf 2017 elders plaatsvinden.

Uit de media vernamen wij dat kunst- en antiekbeurs Art Breda na drie jaar verdwijnt van het  Chasséveld. Volgens directeur Erik Hermida "kostte de opbouw en het afbreken de organisatie enkele tienduizenden euro's". Maar in datzelfde BN de Stem artikel zegt hij ook "het jammer te vinden dat je vanaf de beurs straks niet meer zo de stad in wandelt". Daar zijn wij het roerend mee eens.

De Gemeente Breda zegt "het belangrijk te vinden dat evenementen op het Chasséveld in verbinding staan met het centrum". Daarbij mikt zij op meerdaagse evenementen: "als bezoekers de avond en nacht doorbrengen, dan komt dat de horeca ten goede".

Als er één groep iets te besteden heeft, dan is het wel de gemiddelde bezoeker van een kunstbeurs. Ook de meeste exposanten eten en overnachten in de stad. De beurs van een gemiddelde bezoeker van een festival is -met alle respect- in het algemeen veel minder gevuld. Die verzorgen hun inwendige mens op tal van manieren op het festivalterrein zelf. Daarna vertrekken zij naar huis met een geluidsvolume dat overeenkomt met het evenement dat zij bezochten, een gigantische berg afval op het Chasséveld achterlatend.

Evenementen met een luidruchtig karakter worden gesubsidieerd met (veel) gemeenschapsgeld, het volstrekt omgevingsvriendelijke Art Breda niet... 

De Gemeente Breda heeft het vertrek van Art Breda wel heel makkelijk toegelaten. Begrijpt u het nog?

Je zou er bijna wat van gaan denken...